Kadınlara Dil Öğretip Yurtdışına Gönderecekler

15 Haziran 2020 | 1284
| | | |

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor. 7 bin üyesi ile Türkiye’nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK’nın kurul üyeleri işkadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulu’nun Türkiye’nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle işbaşına gelen 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor. Biz de Hürriyet İK olarak her hafta bir ilimizdeki Kadın Girişimciler Kurulu ile görüşerek kurulların ildeki girişimcilik ekosistemine katkılarını ve KGK yöneticilerinin hikâyelerini anlatıyoruz. Bu hafta Şanlıurfa’dayız...TOBB’un katkılarıyla hazırlanmıştır.

Telekonferans yoluyla görüştüğümüz TOBB Şanlıurfa Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Cevahir Asuman Yazmacı’dan hem şehirdeki kadın girişimciler için gerçekleştirdikleri projeleri dinledik hem de girişimci kadınların hikayelerini. Kendi hikayesinin başlangıcının bir restoranda aldığı kötü hizmet olduğunu söyleyen Yazmacı, girişimcilik serüvenini şöyle anlatıyor: “Benim hikayem, yediğim kötü yemek ve kötü hizmetle başladı. Urfa’daki herkesin gittiği bir mekandan bahsediyorum. Mekan güzel ama bunun dışındaki herşey çok kötüydü. İşletme müdürüne sorduğumda ‘işinize gelirse’ dedi. İşime gelmedi. Erkek egemen bir sektörde, yiyecek-içecek sektöründe yer almak, akıllara gelmeyen bir işti. Özelde Şanlıurfa kadınına, genelde bölge kadınına olan bakışı değiştirdim. ‘Kadındır yapamaz, 6 ayda gider’ diyorlardı. 16. yıla girdik.”

Coğrafi işaretli ürünlerin satılmasına yönelik kadın kooperatifi kurulması çalışmalarının da olduğunu söyleyen Yazmacı, “Biz coğrafi işaretli ürünlerde 29 çeşitle birinciyiz. Kadınlarımızın da bu ürünlerle ilgili aktif olmasını istiyoruz. Ayrıca Kızkardeşim Projesi’nin buluşmalarını tamamladık. Geleceği Yazan Kadınlar Projesi’nde finale kaldık. Kişisel gelişim seminerleri verdik. Sosyal medya hesaplarını oluşturduk. Kadınlar için teknokentle protokol imzaladık. Amacımız nitelikli kadın girişimcilere destek olmak. İnteraktif pazarlama için 40’dan fazla kadına eğitim verdik. Başarı hikayeleri konferanslarını başlattık. Parayı nasıl yöneteceğini kadına anlatmak lazım. Buna ilişkin çalışmalarımız oldu” dedi.

30 GİRİŞİMCİ KADINA DİL EĞİTİMİ VERİLECEK

Yeni projeleriyle de, kadın girişimcileri uluslararası pazarlara açacaklarını söyleyen Yazmacı, “AB hibeleri kapsamında kadın girişimcilerin ihracatını artırmak istiyoruz. 4 ay boyunca 30 kadına yabancı dil, kişisel gelişim, e-ticaret ve pazarlama ve ihracat eğitimleri vereceğiz. 4 ay sonunda sınava tabi tutacağız, başarılı olan 15 kadını yurtdışına götüreceğiz. Yurtdışındaki girişimci kadınlarla işbirliği kurmalarını sağlayacağız. Tanıtım konusunda biraz yetersiz kalıyoruz, oysa bu bölge üzeri tozlu bir elmas gibi… Sadece bu projeyle yetinmiyoruz. Kadın girişimci destek merkezi kurma çalışmalarını başlattık. Bu merkezde işyerleri, atölyeler kurulacak. Kreş, sergi salonu, ofisler, toplantı salonları olacak. Ayrıca genç kızlarımızla da girişimci kadınlarımızı buluşturmaya devam edeceğiz” dedi.

kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/kadinlara-dil-ogretip-yurtdisina-gonderecekler-41541208

Online Ziyaretçi Sayısı: 6
2018 Toplam Ziyaretçi Sayısı: 34326
Geçmiş Yıl Ziyaretçi Raporları
Copyright © 2018 Şutso Bilgi İşlem, Uygulama BES